Nastat vai kitkat?

Valitsetko tänä talvena nastat vai kitkat? Talvirenkaiden ikuisuuskysymykseen on syytä perehtyä, sillä oikein valitut renkaat ovat ajoturvallisuutesi paras tae.

Nastat vai kitkat? Tee valinta näillä perusteilla!

Nasta- ja kitkarenkaiden valintaan ei ole yhtä kaikille sopivaa vastausta, sillä valintaan vaikuttaa moni seikka. Esimerkiksi ajokilometrit, talven ankaruus ja ajotyylisi tulee huomioida talvirenkaita valitessa.

Talvirenkaiden valintaan on kuitenkin olemassa selkeitä nyrkkisääntöjä, joiden avulla voit tehdä valinnan nasta- ja kitkarenkaiden välillä.

Kitkarenkaat – joustoa renkaanvaihtoon ja mukavuutta tasaiseen talvisäähän

Nastat vai kitkat -keskustelu on saanut viime aikoina lisää pontta kitkarenkaiden uudesta tulemisesta. Kitkarenkaiden suosio suomalaisten autoilijoiden keskuudessa on viime vuosina kasvanut, ja sama trendi tulee ennusmerkkien mukaan vain jatkumaan. Moni valitsee kitkarenkaat, kun etsii tasaista ajotuntumaa pääteille ja leutoon talvisäähän. Kitkoilla ajaessa renkaan äänenvoimakkuus on myös huomattavasti hiljaisempi kuin nastoissa.

Myös uusi tieliikennelaki on suotuisa kitkarenkaille, kun entinen kalenteriin sidottu talvirengaspakko poistuu.

Kitkarenkaat ovat hyvä valinta silloin, kun keli on leuto ja vähäluminen, ja ajat pääteillä ja kunnossapidetyillä teillä. Tällöin kitkarenkaat tarjoavat pitoa, hiljaisempaa ja tasaista ajokokemusta talven teille.

Suomessa leudot talvet yleistyvät etenkin maan etelä- ja länsiosissa, joissa kitkarenkaat ovat monesti ensimmäinen valinta nastarenkaiden sijaan. Kun syksy jatkuu pitkälle ilman lunta ja kevät tulee aikaisin, kitkarenkailla ajo voi olla huomattavasti mukavampaa ja taloudellisempaa kuin nastarenkailla.

Kitkarenkailla, kuten millä vain renkailla ajaessa tulee muistaa hyvä ja ennakoiva ajotyyli. Jarrutuspito on parhaimmillaan silloin, kun pidät suositusten mukaiset turvavälit ja varaat tarpeeksi aikaa matkantekoon sääennusteen mukaisesti.

Kitkarenkaat

 • Tasainen ajokokemus pääteillä ja kaupunkiajossa
 • Hyvä valinta leutoon talvisäähän ja välikausien ajaksi
 • Joustavampi renkaanvaihtoaika syksyllä ja keväällä
 • Hiljaisempi ja polttoainetaloudellinen valinta

Kun valitset kitkarenkaat, on tärkeää valita pohjoisiin olosuhteisiin testatusti suorituskykyiset renkaat. Esimerkiksi Yokohaman IceGuard IG53 -kitkarengas, Nokian Hakkapeliitta R3 ja Michelin X-ice Snow ovat uuden sukupolven kitkarenkaita, jotka tarjoavat erinomaista pitoa Suomen talveen.

Kitkarenkaiden teknologia ja pito ovat kehittyneet hurjaa vauhtia viime vuosina, ja markkinoilla on nykyään monia Suomen teille sopivia vaihtoehtoja.

Nastat – tehostettua pitoa ankaraan talvisäähän, lumelle ja jäälle

Suomi on nastarenkaiden luvattu maa, ja nastat tarjoavat varmaa pitoa haastaviin talven olosuhteisiin. Nastarenkaat ovat paras varmistus silloin, kun ajat lumisella, märällä, jäisellä tai sohjoisella tiellä. Nastojen pito tarjoaa viime kädessä tehostetun jarrutuksen, mikä tulee tarpeeseen talven yllättäessä.

Jos ajat autoa työksesi tai pitkiä matkoja eri maakuntien välillä, nastarenkaat ovat varmempi valinta. Sää voi vaihtua maakuntien välillä päivässä nopeastikin, jolloin talvirenkaiden tehostettu nastapito tuo huolettomuutta ajokokemukseen.

Nastarenkaat

 • Paras pito jäällä, lumella ja märällä ja ”talven yllättäessä”
 • Turvallisempi valinta vähemmän kunnossa pidetyille sivuteille
 • Tehostettu jarrutuspito
 • Jos ajat työksesi tai pitkää matkaa, nastat ovat varma valinta, kun pohdit nastat vai kitkat -kysymystä

Nastarengasmarkkinat ovat laajat, ja suosittelemme valitsemaan Suomen olosuhteisiin testatusti toimivat renkaat. Esimerkiksi Yokohaman IceGuard IG65 , Nokian Renkaiden Hakkapeliitta 9 ja Michelin X-Ice North4 ovat testimenestyjiä, jotka turvaavat ajoasi talven epävakaissa olosuhteissa.

Edellä mainituissa malleissa renkaiden hiljaisempaan äänenvoimakkuuteen, polttoainetalouteen ja tasaiseen ajokokemukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Laadukkaat nastarenkaat ovatkin myös mukavat ajokokemukseltaan!

Yhteenvetona nastat vai kitkat -kysymykseen vaikuttavat sekä sää, ajoteiden kunto sekä omat mieltymyksesi.

Huomioi myös ajosi yleiset puitteet, kun pohdit nasta- vai kitkarenkaat-kysymystä

 • Ajatko autoa työksesi, vai enemmän kauppareissuja ja välttämättömiä ajoja? Ensimmäisessä kannattaa varautua nastarenkaisiin.
 • Millainen talvisää ajamillasi reiteillä normaalisti on? Mikäli kunnon talvi antaa odottaa, voit vaihdattaa kitkat. Voit myös ajaa leudon syksyn kitkarenkailla, ja vaihdattaa nastat alle sitten, jos luminen ja jäinen talvi yllättää.
 • Millaista ajokokemusta haet – hiljaisia kitkoja vai tuttuja nastoja?

Nastat vai kitkat pohdituttaa yhä? Kysy apua ammattilaiselta!

Jos vielä jäit miettimään, onko valintasi tänä talvena nasta- vai kitkarenkaat, voit aina kysyä neuvoja rengasalan ammattilaiselta. Rengasmesta -liikkeidemme henkilökunta osaa suositella autoosi ja ajotyyliisi parhaiten sopivat ja turvallisimmat renkaat.